Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Előszó

 

Tisztelt Álláskereső/Alkalmazott!

 

Az alább leírtak a jelenlegi átlag magyar viszonyokat mutatják be. Ha a valóságban a lentiektől különb elbánást, emberbarátibb viszonyokat tapasztal, haladéktalanul fejezze be a kézikönyv olvasását. A szerző ebben az esetben semmilyen felelősséget nem vállal, az esetleges félreértésekből adódó megrovások, vagy állásvesztés miatt.

 

1.1 Az állásinterjú

 

Mikor az interjúra készülődvén a cég épületében egy modortalan piperkőc a liftbe való beszálláskor fellöki, nem viszonozza az üdvözlést, majd bent a cipőjére lép, teli szájjal a képébe ásít, és nem teszi a szája elé a kezét miközben Önre köhög, feltétlenül legyen vele nagyon udvarias és tisztelettudó, ha akarja az állást, mert csak egy felsővezető lehet akkora paraszt, hogy ilyesmit megengedjen magának. Vagy várja meg, míg a kollegák közé érnek, majd fennhangon küldje el a kurva anyjába és Önből hős lesz… egy munkanélküli hős.

A HR asszisztenssel ne legyen túl választékos! Lehetőleg kerüljön minden tudományos és irodalmi szakkifejezést, helyettük alkalmazzon számos angol nyelvből vett műszót, mint lájkol, kúl, trendy, biznisz, hogy zökkenőmentesen megtalálják a közös nyelvet. Jobb, ha szem előtt tartja, hogy a HR erős PR tevékenységet folytat, hogy elhitesse a vállalatokkal, hogy nélkülözhetetlen egy jól működő cég életében az ő áldásos tevékenységük, ami kimerül abban, hogy embereket vesznek föl és rúgnak ki egy magasan képzett HR szakemberek – az Önnel szemben ülő HR asszisztens főiskolai és egyetemi oktatói – által összeállított protokoll szerint, amit több évig kellett tanulniuk felsőoktatási intézménynek álcázott diplomagyárakban, és a legtöbb tulajdonos csak azért alkalmazza őket, mert a szomszédnak is van. Interjúhelyzetben életmentő lehet, ha tudja, itt semmilyen ismert logika szabályai nem érvényesülnek, így ilyesmit ne is keressen. Minden kérdésre azonnal, lelkesen és magabiztosan válaszoljon…, bármit, ami épp az eszébe jut. Az Önnel szemben ülőnek fogalma sincs az állítások igazságtartalmáról.

Ha az interjúkörökön átjutott és körbevezetik az épületben, lehetősége lesz betekinteni a munkafolyamatba – máris készüljön a munkába állásra, tegyen úgy, mintha érdekes lenne. Néhány alkalmazottal talán beszélgethet is. Közülük a legműveletlenebb, legpökhendibb és legtahóbb lesz az Ön közvetlen főnöke, így a jövője érdekben ne éreztesse vele, hogy mennyire lenézi.

 

1.2 A munkába állás

 

Gratulálunk! Túljutott az alkalmazott kiválasztási fázison, így most már Ön is egy dinamikus csapat része!

Mielőtt munkába menne, búcsúzzon el a rokonaitól, szeretteitől, mert alkalmazotti léte alatt őket már nem fogja látni, csapjon egy világraszóló bulit, mert a móka és kacagás ezennel véget ér és aludja ki magát, erre többé úgysem lesz lehetősége.

Már az első nap sajátítsa el a „tégy úgy, mintha dolgoznál” munkamódszert! Ennek lényege, hogy mikor főnökei látják, mindig nagyon serényen foglalkozzon valamivel – teljesen mindegy, hogy mit csinál, úgysem értenek hozzá! A módszer egyébként bármely kollegától elleshető. Azután minden mítingen – értsd értekezleten – adja elő, hogy micsoda világraszóló fejlesztéseket csinált/mennyire sokat dolgozott, mindenféle valóságtartalom nélkül. De vigyázzon! Fontos, hogy sohase teljesítse túl az átlagot, mert így mindenkitől azt várják majd el – ennyi ellenséggel pedig nem tud megküzdeni egyszerre.

Főnöknek soha ne mondjon nemet semmilyen kérésre! Ne feledje: „az Ön élete a cég”! (Mellesleg az Önre bízott feladatok teljesítését többnyire senki sem ellenőrzi majd – jó munkával, hozzáértéssel amúgy is kevesen jutnak előre.)

 

1.2.2 A kollégák

 

Először is, ne felejtse el, hogy az Ön alkalmazott társai is csak emberek. Mindig magából induljon ki, úgy pontosan tudhatja, hogy milyen kis számító rohadékokkal áll szemben. Gondoljon a cégre úgy, mint egy óvodára, ahol mindenki egymás haját húzza, így könnyen átveheti majd a szellemiséget.

Amennyiben munkahelyén nők veszik körül és Ön is nő, úgy mindig legyen résen, többen máris a vesztét akarják, egyesek tesznek is érte. Ha férfi, mindig legyen határozott, soha ne közvetlenkedjen, az érzelmeket hagyja otthon – ott amúgy sem sűrűn tartózkodik majd. A magánéletet és a munkát ne keverje – csak munkaidő után feküdjön le a kollegáival és a féltékenykedés elkerülése végett minden erre hajlandóságot mutató egyeddel közösüljön!

Ha férfiak veszik körül és Ön férfi, az első néhány napban csak puhatolózzon, tudja meg kik a hangadók. A későbbiekben csak velük kell jóban lennie és Öné a terep. Ha Ön nő és rengeteg új szexuális élményre vágyik, úgy ez az ideális terep az Ön számára, ha karriert szeretne, mondjon föl és keressen másik munkahelyet, itt nem fog érvényesülni.

A barátkozásban soha ne menjen egy felszínes szinten túl, a legtöbben visszaélnek majd azzal, amit Önről megtudnak. Ha esetleg előléptetnék – lásd alább – így kevesebb veszteség éri majd lelkileg.

 

1.2.3 Az előmenetel

 

Amennyiben Ön egy modortalan, műveletlen, kibírhatatlan fráter, gratulálunk, Ön hamarosan alsó szintű vezetői pozícióba kerül! Ez a szint akkor is könnyen elérhető, ha rokonai, barátai, esetleg szomszédai vezető, vagy tulajdonosi pozíciót bírnak a cégnél, de Önt nem tartják nagyra.

A középvezetői pozíció eléréséhez már valóban értenie kell ahhoz, amit csinál, és komoly eredményeket kell felmutatnia. Dolgozzon hát keményen minden nap, ha ilyen beosztásra vágyik. Kollegái gyűlölete felett hunyjon szemet, mást amúgy sem tehet, továbbá reménykedjen, hogy felettesei jó munkaerőnek tartják majd. Amennyiben szervezési lehetőség adódik – céges rendezvény, tréning, kirándulás, stb. – ragadja meg! Itt bizonyíthat, mint vezető!

Ha felsővezető szeretne lenni, feltétlenül szükséges, hogy rokonai, barátai, esetleg szomszédai vezető, vagy tulajdonosi pozícióban legyenek a cégnél és sokra tartsák Önt. Ezután a további előmenetelhez az út komoly szakmai hibákon át vezet. Talán most meglepődik, de meg fogja látni, hogy ahányszor nagyot vét, mindig előléptetik majd, sőt, több konkurens cég is meg fogja keresni titokban jobbnál-jobb állásajánlatokkal. A bukásokat soha ne habozzon a középvezetőkre kenni, azért vannak!

 

 

1.2.4 A pénzügyek

 

Bére egy részét feketén kapja majd – értsd borítékban, zsebbe, stb. Ez ellen semmit nem tehet, de ne eméssze magát, ettől még ugyan olyan pocsék egészségügyi ellátásban részesül, ha megbetegszik – ez egyébként nem tanácsos, lásd alább – és mire eléri a nyugdíjas kort, a nyugdíjrendszer már régen összeomlott, így az államtól amúgy sem kap majd semmilyen jutatást.

Fizetését okosan ossza be! Szinte soha nem kapja majd meg a következő havi bért a kitűzött határidőig. A háttérben pénzügyi trükközés áll, amit azonban soha nem fog tudni bizonyítani – ha mégis, a kiérkező hatóság képviselőit cége vezetői amúgy is megvesztegetik, Önt pedig kirúgják.

Jutalmakat, bónuszokat, ha értelmes munkakörben dolgozik – tehát például nem telefonos értékesítő – nem fog kapni, ugyanakkor béren kívüli juttatásként hazavihet a vállalattól kisebb dolgokat, mint nyomtatópapír, írószerek, tűzőgép, ceruzahegyező, a munkahely profiljától függően. Jegyezze meg ugyanakkor, hogy hacsak nem felsővezető, vagy nincsenek erős rokoni kapcsolatai, ne lopjon a cégtől nagyobb értékben, felettesei nem szeretik a konkurenciát!

Fontos! Ha rálátása nyílik a vállalat pénzügyeire, a felfedezett szabálytalanságokat semmiképp se jelentse főnökeinek! Azokat ők idézték elő, így tette azonnali felmondást von maga után – bizonyos körökben ez életveszélyes fenyegetéssel is párosulhat.

 

1.3 Betegség, szünetek, pihenés

 

 Ha előbbre szeretne jutni az életben, Ön soha nem lehet beteg! Szokjon hát le a betegségről!

Már az első napon tudatosítsa magában, hogy Ön bármikor lazsálhat, ha szükségét érzi, amikor főnökei éppen nem látják, a legtöbb vállalat számára ugyanis fontosabb, hogy Ön bent töltse a munkaidejét, mint hogy az adott feladat el legyen végezve.

Legálisan is juthat szünethez, ha rászokik a cigarettára. Eleinte undorítónak tűnhet, ugyanakkor a szaghoz hamar hozzászokik majd. Természetesen, mint mindenre, erre a foglalatosságra is igaz, hogy az idő pénz! Ha ily módon szerez magának időt, kevesebb pénze marad másra – a dohányzás igen költséges elfoglaltság, könnyedén belekerülhet akár havi 15-20 ezer forintba is.

További legális lehetőség a pihenésre az ebédszünet. Mivel ez elindulással, étteremmegtalálással, ételkiválasztással, étkezéssel és a munkahelyre történő visszaéréssel együtt 30 perc, javasoljuk, hogy a megfelelő tápanyagbevitel érdekében otthon készítse el ebédjét, majd minden fogást turmixoljon egybe, hogy szívószállal könnyen, gyorsan fogyaszthatóvá váljon a készítmény. Ha erre Ön nem hajlandó, akkor se búsuljon! Hamarosan csodás alakja lesz, amihez nagyban hozzájárul majd a munkahelyi stressz is!

 

1.4 Mítoszok

 

Éljen a valóságban! Magánélet, hobbi és fizetett szabadság az alkalmazottak számára csak papíron léteznek. Ne kergessen hiú ábrándokat!

A fizetésemelésről, mint ősi, a dinoszauruszok és a világválság előtti intézményről olykor hallhat pletykákat, melyek időről időre felröppennek. Ne dőljön be nekik! Ha több pénzt szeretne, keressen másik munkahelyet, de ne feledje, az idő pénz! Minél több pénze van, annál kevesebb ideje marad másra.

 

Ha a fölmondás és munkakeresés mellett döntött, kérjük lapozzon a kézikönyv elejére további hasznos tanácsokért.

A bejegyzés trackback címe:

https://szatirokesszatirak.blog.hu/api/trackback/id/tr875506688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása